Translate

Wednesday, 2 January 2013

Vuosi nippuun

Hyvää uutta vuotta! 

2012 on historiaa ja olihan se historiallinen vuosi Ironman-debyytteineen. Blogin otsikko on siis auttamattomasti vanhentunut :) ja kokeilinkin jo uutta nimeä mutta ei ollutkaan niin yksinkertaista saada vanhaan osoitteeseen pyrkivät lukijat löytämään uuteen joten pitää katsoa sitä hommaa paremmalla ajalla joskus tai sitten vaan jatketaan tutuksi tulleella. 

Vuoteen mahtui harjoittelua ja kisoja n. 320 tunnin edestä joka on enemmän kuin koskaan, mutta vielä on varaa lisätä ja olisi paras ollakin, jos meinaa vielä kehityksen tiellä pysyä. Tänä vuonna tuleekin olemaan liikkumista jossain 400 tunnin paikkeilla, ihan suunnitelmien ja mutun perusteella. Eipä noihin tuntimääriin kuitenkaan takertua kannata, tai ei ainakaan ole osana omaa harjoitusfilosofiaa (enää) tuijotella dataa niin orjallisesti. Tärkeämpää on laadun kuin määrän tarkkailu, että harjoitukset tulee tehtyä oikeilla tehoilla ja antaa mieluummin kehon tuntemusten määrätä harjoituksen pituuden, eikä kellon tai treenikalenterissa olevien tuntisuunnitelmien. Siinä moni riskeeraa liikaa kun "on tehtävä" sen ja sen pituinen treeni liian väsyneenä tai niin ja niin monta tuntia viikkoon antamatta itsensä palautua vaikka sen tarpeen tuntee. En aio hankkia samoja kroonis-väsyneitä jalkoja joita mukanani raahasin viime kevättalvesta kesään. 

Mitä harjoittelun painotukseen muuten tulee, kaikkea saisi olla enemmän mutta uskon että suhteellisesti pyörää tarvitsee lisätä vähiten. 2012 vs. 2011 pyöräily oli lisääntynyt tuntuvasti (toki mukana paljon työmatkapyöräilyä), ja juoksu hieman vähentynyt (uusi hiihtoharrastus taas söi alkuvuodesta sitä), ja uinti melkein puolittunut. Siihen taas suurimpana syynä Oslon surkea uimahallitarjonta, joka nyt on vähän paremmalla tolalla kun rempassa pitkään ollut (ironisesti vesivahingon takia) kaupungin paras halli taas auennut. Siispä, uinti tulisi nostaa takaisin vähintään 2011 tasolle, uskon voivani teknisesti parantaa uintiani niin, että täydenmatkan uinnista on vähennettävissä 5-10 minuuttia viime vuodesta. Sitä tärkeämpää on kuitenkin saada enemmän tuntumaa ja rutiinia veteen ja parantaa taloudellisuutta, jotta kisoissa ei uintiin tuhraudu liikaa energiaa. 

Hiihtoa tulee olemaan runsaasti talvella ja se luonnollisesti korvaa paljon juoksua ja pyöräilyä. Viime vuodesta on erittäin positiiviset kokemukset hiihdosta ylipäätään, ja se tulee luomaan vahvan perustan tänäkin vuonna kesän kuntoa rakennettaessa. Mutta myös juoksua haluaisin kuitenkin lisää, ja monipuolisemmin sillä olen edelleen vahva juoksuvahvuuden tärkeyden puolestapuhuja triathlonista puhuttaessa. 

Joten katsotaan siis missä suhteessa mitäkin lajia tulee, voi olla että olosuhteiden ja aikataulun takia ei voi vaikuttaa niin paljon kuin haluaisi mutta se on jo tilanne johon on osittain tottunut. 
No comments:

Post a Comment