Translate

Monday, 31 August 2015

Tour de Helsinki 2015

Teki mieli vetästä tämä uusiksi tänä vuonna, kerran aiemmin (2011) olen osallistunut. Tahkon puolikkaalle kerkesin kerätä jonkin verran harjoituskilsoja ja vähän sen jälkeenkin, niinpä tuntui nastalta ajatukselta osallistua TdH:iin tänä vuonna. 

Olin ennen tapahtumaa hyvin epävarma millä keskivauhtitavoitteella lähtisin liikkeelle. Päätin jossain vaiheessa että 35km/h pitäisi olla ihan pässinlihaa, kuitenkin ihan ennen kisaa ajattelin lukiessani mm. fillarifoorumilta varoituksia huonosta teiden kunnosta, että pitäisikö sittenkin mennä vähän hitaammassa porukassa, ettei liian kovassa vauhdissa satu mitään. Onneksi en näin kuitenkaan tehnyt, ilmeisesti n. 30km/h ryhmässä tapahtui päivän pahin onnettomuus jonka jäljiltä vielä tätä kirjoittaessa naispyöräilijä makaa tajuttomana sairaalassa. Toivon kuten koko pyöräilijäkansa koko sielustani hänen pikaista paranemistaan. 

Saattoajo 11km Karakallioon oli piinallisen hidas, ja kun päästiin vapaaseen vauhtiin oli aikalailla intoa reisissä ja jäin porukkaan jolla mentiin siellä 36-37km/h keskarilla, kunnes n. 43,5km kohdilla rysähti. Ajoin porukan keskivaiheilla vasenta reunaa, enkä ole ihan varma mitä tapahtui, mutta yksi kasaan jääneistä jonka kanssa myöhemmin jatkettiin matkaa yhdessä kertoi olleen iso monttu tiessä. Vieressäni oleva viisissäkymmenissä oleva herra ilmeisesti ajoi siihen, ja verkkokalvoilleni on jäänyt välähdyksenomaisesti kun hän olisi samalla tehnyt jotain kenties juomapullon tms. kanssa, jokatapauksessa seuraavassa kaveri on tekemässä jonkinlaista korjausliikettä, menettää pyörän hallinnan ja on luisumassa minuun joka juuri pääsen alta pois väistämällä vastaantulijoiden kaistalle (onneksi ei tullut ketään vastaan!), sitten ehdin vain huutaa taakse varoitukseksi jotain samaan aikaan, kun jo kuulen kuidun rytisevän. Aivan satumainen onni itsellä ja pysähdyin heti tien sivuun mennäkseni auttamaan tuota miestä joka makaa tiessä noituen. Löi ainakin kyynärpäänsä aika pahasti jne, oli vähän tolaltaan hetken mutta sittemmin vakuutti että pystyy jatkamaan. Siinä sai oikeasti vähän huseerata kun kaveri keräilee kännykkää ja juomapulloa tieltä vaikka sanoin että nyt sivuun, seuraava porukka tulee jo takaa... no enempiä onnettomuuksia ei tuon tähden tullut onneksi. 

Täytyy sanoa että rajut on olosuhteet noilla teillä tuonkokoisella porukalla, niin huonokuntoisia on paikoin tiet. Tour de Helsinki järjestelytoimikunnan on tosissaan mietittävä reittimuutosta, ja/tai lähtöryhmien porrastusta. Ei ryhmiä ole pakko jakaa eri nopeusryhmiin, vaan laittaa vaan 5 minuuttia lähtöjen väliin ja max 100 ajajaa per ryhmä. Se tietysti edellyttänee lähtöpaikan vaihtamista nykyisen saattoajon takia. Enpä usko että kukaan laittaa pahitteeksi, ei Velodromilta lähtö ole mikään juttu muuten kun osallistujien logistiikan helppouden takia. 

Takaisin kisaan, lähdin kolaripaikalta jatkamaan, siinä oli mennyt ehkä vajaa 3-4 minuuttia. Kohta perääni ampaisi toinen paikalla olleista, käytiin vähän tilannetta läpi ja todettiin että nyt pitäisi sitten päästä johonkin porukkaan tai tulee raskaat 100 km... edessämme ehkä 500m päässä oli porukka joka oli tullut meidän alkuperäisen porukan jälkeen ja paineli 35km/h tietämien keskarilla. Sanoin että kyllä me nuo otetaan aika pian kiinni, ja kaveri ehdotti että vedetään ne vuorovedoin kiinni. Näin toimittiin ja kyllä äkkiä huomattiin että aika punaisella saadaan vetää, ja menikin varmaan 5-6km ennen kun päästiin tuohon porukkaan... vaan lopulta saatiin kun saatiin, sitten olikin vähän matkaa keskityttävä että kanssa pysyy siinä hännillä kun oltiin vedetty aika max sykkeilläkin jonkin matkaa..

Pulssi tasaantui siinä sitten pikkuhiljaa ja loppumatkan pysyin hyvin porukassa, ja yllätyksekseni lopussa oli vielä hyvinkin paukkuja, ja viimeisellä kympillä millä porukka repesi aikalailla sain annettua vielä hyvin ruutia ja otettua päänahkoja. Vapaan vauhdin keskinopeus maalissa oli karvan verran alle 35km/h, pääsin siis kutakuinkin tavoitteeseeni, kaatumisepisodista ja takaa-ajosta huolimatta! JOS nyt kuitenkin ensi vuonna osallistun, on selvä että alle 4h tuo on päästävä, sitten on vaan alussa oltava oikeassa porukassa tarpeeksi etunenässä.


No comments:

Post a Comment