Translate

Thursday, 18 October 2012

Vantaan maraton 14/10

Tulipa sitten juostua neljännen kerran Vantaan maraton, ja olipa taas kerran tunteikas seikkailu. Riipaisevat 42 sekuntia jäätiin viime vuonna juostusta ennätyksestä, eli vielä ei ole oikeastaan yhdelläkään matkalla parannettu ennätyksiä viime vuodesta. Pitänee vielä joku syyskisa kiikaroida...

Tässäpä tarinaa jaettuna noihin neljään kierrokseen. 

1. Kierros: Koneen käynnistelyä
Lähdin suht edestä liikkeelle, joten heti lankulta pääsi juoksemaan omaa vauhtia. Reippaasti mutta maltillisesti lähdettiin, vauhti 4:30 tietämissä. Tarkkailin suht alusta alkaen sykkeitä, olisin toivonut että saan heti juostua rennosti ettei yli 160 nousisi sykkeet. Testeissä en ole ollut mutta aerobinen kynnykseni juostujen kisojen ja tuntemuksen mukaan lienee 157-158 paikkeilla. Viikon soutelu- ym. treeneistä pakarat kummallisen kipeät, joka alkoi hiukan vaivaamaan heti alusta, ja ensimmäinen kierros menikin rauhallisen ja rennon rytmin hakemiseen. 1. kierros 48:10. 

2. Kierros: rytmin hakemista, sykkeen tarkkailua

Sykkeet oli tässä vaiheessa vakiintuneet n. 164 tasolle eli tiesin olevani hiukan liian kovilla sykkeillä menossa mutta henki kulki vaivattomasti ja rytmi oli löytynyt joten syytä löysäämiseen ei tuntunut olevan. Löysätä kuitenkin jo tässä vaiheessa olisi pitänyt, toinen kierros 1:37:17 eli tismalleen samaa virhettä olin tekemässä kuin vuosi sitten... (väliaika silloin 1:37:03) 

3. Kierros: taistelu alkaa

Tässä vaiheessa tiesi ettei loppu tulisi taas olemaan kovinkaan helppo, mutta usko vauhdin pysymiseen oli vielä. Mitä pidemmälle kolmas kierros eteni sen pahemmalta alkoi kuitenkin tuntumaan ja energiat loppumaan, mitä en ihan ajoissa tajunnut. Reilummalla urheilujuoman nauttimisella huoltopisteillä olisi paljon ollut pelastettavissa. Ensimmäiset ajatukset kävelystä olivat taas kerran vahvasti läsnä. 3. kierrokseen meni silti 53 minuuttia eli vauhti hidastui reilusti, kuitenkin osin tahallisesti, sillä tarkkailin sykettä ja tajusin että nyt on voimia säästettävä jos meinaa vielä juosta kunnialla viimeisen kierroksen.

4. Kierros: väkisin loppuun

N. 32km kohdalla oli jo tosissaan vaikeaa, ja loppu oli täyttä tuskaa. Ensimmäiset kävelyaskeleet huoltopisteellä n. 35km kohdalla. Pakotin itseni takaisin hölkkään mutta eteneminen muuttunut taaperrukseksi ja vauhti vaatimatonta. Garminin virtuaalivastustaja saavutti vääjäämättä ja paineli ohi, 3:25 tavoite oli täten mennyttä. Taisi olla myös ennätyksen alitus, tuntui kun toisen kerran antauduin kävelyyn. 
Viimeisellä huoltopisteellä kaksi mukia yrheilujuomaa ja yksi vettä, energiaa palautui hiljalleen mutta liian myöhään. Sekuntipeliksi menisi ennätyksenkin suhteen ja kirosin taas typerän vauhdinjakoni. Viimeiset 2 kilometriä väkisin juoksin kumarassa minkä jaksoin, viimeisen kilometrin suu vaahdossa voin sanoa antaneeni kaiken mikä sillä hetkellä jäljellä oli, ainoa mikä vielä ajoi kirittämään oli pieni mahdollisuus ennätykseen, joka karvaasti jäi kuitenkin 42 sekunnin päähän. 

Tulos kuitenkin positiivinen, ja olen tyytyväinen että kohtuuhyvän taistelumielen sain itsestäni kaivettua vaikka syvällä käytiin. Minulle tämä ei ollut pitkän kauden päätös, vaan uuden alku, sillä off-seasonit on jo vietetty elo-syyskuussa, ja nyt ollaan hyvän matkaa menossa uuden kauden pk-harjoittelussa. Kunto ja olo luo siis lupaavaa oloa talven harjoitteluun, ja fiksulla vauhdinjaolla olen nyt jo 3:20-3:25 maratonvauhdissa. Tekisikin mieli löytää äkkiä uusi paikka kokeilla homma uudestaan... 

Vantaalla järjestelyt 10/10, turhaan en ole 4 kertaa nyt tämän juossut, takuulla yksi parhaiten toimivia ja nopeimpia reittejä. Eli uudestaankin tullaan! 

No comments:

Post a Comment