Translate

Wednesday, 21 November 2012

Eräretkeilyä pokupyörällä

Viime viikonloppuna tein hienon kaksipäiväisen reissun norjalaiseen korpeen, reppu selässä makuupusseineen maastopyörällä. Toissa viikonloppuna pyöräilin kolmisen tuntia pohjoiseen ja oli uutta ja mahtavaa maisemaa. Koko iso Oslon pohoispuolinen korpi on loogisesti nimeltään "Nordmarka" ja sisältää satoja ja satoja kilsoja erilaista merkittyä ja merkitsemätöntäkin polkua ja hiekkatietä. Sain sillä lenkillä idean lähteä seuraavana viikonloppuna vähän syvemmälle skutsiin ja yöpyä jossain DNT:n (retkeily-yhdistys) erämaamökeistä. Homma menee niin että liittyy yhdistykseen jolloin jäsenmaksulla saa yleisavaimen, joka käy jokaiseen miehittämättömään korpitupaan. Yöpaikka varataan etukäteen netissä, tuvissa tietysti rajallinen määrä punkkia, toki jos metsässä eksyy tai lenkki venyy tms. mökkiin saa aina mennä kuka vaan lämmittelemään ja yöpymään vaikka lattialla. 

Varasin sitten yöpaikan allaolevasta mökistä, joka näytti olevan mukavan matkan päässä jos tekisi lauantai-aamusta alkavan päiväreissun Oppkuven-nimiselle vaaralle, sen ympäri ja ikäänkuin takaisin (vaikka eri tietä) päin vähän matkaa, niin laskin että olisin viimeistään kahdelta mökillä jolloin sinne on lupa saapua sen päivän varauksella ja hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa. 
Viimeinen pätkä Oppkuvenille oli aika raskaasti lumessa, noin 600m korkeudessa oli ilma pysynyt juuri sen verran viileänä ettei lumet olleet sieltä sulaneet! Ilmakin oli sankan sumuinen jotan ei sieltä huipulta olisi sinä päivänä mitään nähnytkään. Eli päädyin tietä pitkin kiertämään vaaran, sitten alkoikin satamaan lunta, ilma viileni jonkun verran, energiat olivat hupenemassa ja aloin kartasta katsomaan miten mökille pääsisi nopeiten. Muutaman mutkan kautta löytyi, siinä vaiheessa rapiat päälle 5 tuntia oli tullut maastopyöräiltyä korpea ylös ja alas, ja perille tultuani oli asialistalla nro1:senä saada kaminaan tuli, ja hetken kohmeisin käsin sählättyä sainkin valkean syttymään. Tönö oli siis tyhjä ja kylmillään, ei ollut perjantaista lauantaihin ollut asukkeja. 

Mökki kun oli lämmin tupsahti seuraksi neljän hengen opiskeljaporukka, ja myöhemmin jo aiemmin tapaamani pariskunta jotka olivat DNT:n vapaaehtoisduunareita, olivat kiertäneet viemässä rompetta eri mökkeihin ja olivat meinanneet yhdessä n. 10km päässä olevassa yöpyä mutta pimeässä ja vanhentuneella kartalla eivät olleet löytäneet joten olivat kääntyneen takaisin tänne missä olin. Siinä sitten porukassa kokkailtiin pelattiin korttia ja heitettiin huumoria, ja täytyy sanoa että oli rentouttavin viikonloppu aikoihin! Sunnuntaina pyöräilinkin lyhyempää reittä kotiin ja nyt jo suunnitellaan seuraavaa korpimökin valloitusta :D 

No comments:

Post a Comment